Bildet over her ble tatt i vill kardemomme- og nellik-rus, indusert av
et svært vellykket forsøk på å lage indisk mat hjemme i kåken. Du vet,
det dannes et snedig meskalin-derivat når disse krydderiene blandes
sammen og varmes opp.
Det smakte fantastisk, vi hadde deilige humørsvingninger og de villeste
fantasier. Rommet spant! Fiffige synsforstyrrelser hadde vi også, og
latteren satt løst da vi fikk øye på NRK-Viggo i samtale med en pensjonert
hobbyinvestor iført apokalyptiske slengbukser.
Uff, er det noe moro å gjøre narr av godtfolk? Juryen er fremdeles ute,
men i mellomtiden er det fritt frem for litt menneskelig knising og
fliring over hvordan folk velger å kle seg. Spesielt hvis de trår til og stiller opp på
TV.
Stakkars mannen følte seg lurt
av banker, hedgefond og den intitusjonaliserte dævelskapen bak skranken. Vi viste medfølelse med ham da han
snakket om investeringstapet, og vi lo godt av buksene hans. Mulig det var kardemommen som snakket, men vi sverger
på at gubben sa at han fulgte med i tida. Liar liar – Your pants are ON
FIRE!
Mannebeina til han skarpskodde advokaten på høyresiden er en annen historie. Han er in vogue med tidsånd og sporter adekvat bukselengde. Viggo skal slutte.
Er noen hypp på oppskriften? Palak Murgh, kylling i spinat? Nok til moro for fem personer:
5 hele kardemomme-belger
4 nellikspiker
1-2 kanelstenger
En liten neve black onion seeds
En liten neve koriander-frø (krøstes masse)
1 spiseskje spisskum-frø
1 laurbærblad
3 gule løk
7 grønne chilli
Et stort stykke ingefær (som ei lita potet omtrent)
Enorme mengder hvitløk
1 selleristang
1 kilo fersk spinat
2 tomater/1 dusin cherrytomater
3 cm sitrongress
3 lime (bare safta)
3 spiseskjeer sukker (kanskje mer)
Salt
1 hel nystekt kylling
Druekjerneolje (ganske mye, kanskje 2 dl. Ikke bruk olivenolje! Solsikkeolje går fint.)
Litt fløte (ikke mye!)
Eventuelt andre grønne ting fra kjølen (et par peanøtter kan være digg å ha oppi)
+ Kan være kjekt å ha en krydderblanding som Ghana eller Garam Masala stående parat. Om smakene ikke samler seg kan du jevne ut avstanden med litt ferdigkrydder. Dett er er juks, men bare du er skånsom er det ingen som merker noe.
Alle indegrienser bortsett fra kanelstenger, nellikspiker, laurbær, spinat og
kardemommebelger finhakkes. Stikk et lite hull i kardemommebelgen for
mer smak.
Sleng det tørre krydderet i stekepanna med druekjerneolje og litt vann. Fres til vannet er borte, ikke for høy temperatur.
Inn med hvitløk og løk. Mer olje. Fres og rør til det blir litt mykt.
Inn med chilli, ingefær og selleri. Fres litt til.
Inn med alt annet bortsett fra spinat, kylling og fløte.
1 kilo spinat er omtrent 1 bærepose i volum. Umulig å få ned i gryta. Har du en stor kjele, kan du koke opp litt vann i bunnen, og hive spinaten oppi der så den krymper. Sil av vannet etterpå.
Behold spinaten i kjelen, og sleng oppi alt krydderet fra stekepanna. Bør koke en liten time. Smak til med sitron eller lime, salt og sukker til det smaker digg. Litt fløte, en halv desiliter eller så, runder av smaken.
Koker du ris ved siden av? Da kan du plukke ut kanelstengene og et par kardemommebelger fra gryta og hive dem opp i riskjelen sammen med litt olje. Veldig godt altså.
Når det har kokt ferdig og smaker godt, plukk alt kjøttet fra kyllingen og ha oppi gryta rett før servering. Masse øl ved siden av, detta er arbeidskost!
Ikke skyld på oss om det skjærer seg.
|