INTERVJU | Sverre Malling

av Maria Horvei onsdag 11. nov / 09:37 | 25 kommentarer

Dersom du var innom Høstutstillingen i år, er sjansen stor for at du ble stående litt ekstra lenge ved et av Sverre Mallings bidrag. Hans detaljrike og herlig dekadente tegninger drar deg inn i en deilig kunstnerisk rus, fylt av psykedeliske hallusinasjoner, okkulte undertoner og popkulturelle referanser. Mannen vant da også Høstutstillingsprisen for verket «Spirit Caravan». I kveld åpner han sin andre separetutstilling på Galleri Haaken, og den bør du faktisk stikke innom. Vi tok like gjerne en prat med kunstneren selv.

Du opererer med med et veldig referansemettet billedspråk. Kan du si noen ord om hvor du har hentet inspirasjon fra til denne utstillingen?
– Denne utstillingen beskjeftiger seg løselig over flere temaer. I likhet med tidligere finner vi fortellende tegninger som forholder seg til forgjengelighet og forfall, gjerne under dunkle, psykedeliske omstendigheter. Utstillingen «The Pied Piper» spenner seg fra gotisk dødsromantikk til botaniske samfunn med demoniske alveunger. Jeg tilstreber en vital lekenhet i min omgang med motivene, med forhåpentligvis et latent alvor i tilstede.

Mine tegninger befinner seg gjerne i grenseoppgangen mellom det burleske, groteske, og det infantile og uskyldige. Jeg mener tvetydigheten er viktige, at det finnes et spenn mellom lek og alvor. Tittelen «The Pied Piper» henspiller seg på Rottefangeren fra Hameln, som en tvetydig skikkelse som pendler mellom gode og onde krefter. Fortellingen blir som et bilde på innebygget ondskap i kulturen, men også barnas skjebne som en konsekvens av fedrenes synder.

Hvor kom egentlig ideen om rottefangeren fra?
Jeg fikk ideen om rottefangeren en dag på atelieret da jeg hørte på Led Zeppelins velkjente «Stairway To Heaven». Det er en strofe der hvor Robert Plant synger «The Piper is calling you to join him..» 
Det fikk meg til å huske da jeg var liten og leste om «The Pied Piper» i Grimms eventyr – jeg finner mye inspirajon i gamle eventyr, sagn og legender. I det opprinnelig sagnet ledet rottefangeren barna ut av Hameln etter å ikke å ha fått sin utlovende betaling. I mange versjoner  av sagnet havner barna i en mystisk hule – men det er usikkert hva som skjedde dem. Det spekuleres om barna døde, eller om faktisk rottefangeren berget dem ut av en pestherjet landsby. Fløytespilleren er gåtefull fordi man ikke fastslå om han har gode eller onde hensikter. Han var utvilsomt en karismatisk forfører, og det er muligens han bebuder en bedre verden gjennom sin avsondrede outsidertilværelse. En fri utgang av denne verden full av illeluktende rotter..

Interessant. Forutsetter du at publikum tar alle disse referansene?
Nei, det er til tider sammensatt og internt, men samtidig er tegningene ganske åpne og utadvendte. Nok til at publikum skal kunne danne sitt eget forhold til bildene. Tegningene danner forhåpentligvis en uavsluttet kjede av antydninger og allusjoner. Jeg ønsker egentlig ikke å diktere publikum på noen måte.

Spiller humor noen rolle oppi alt dette?
– Jeg tenker at det er ålreit å ikke bli for prektig og svulstig i min omgang med kunsthistoriske og kulturelle sitater. Det gjør det nok langt mer troverdig for min del. Og som sagt er balansen mellom lek og alvor viktig.

«Spirit Caravan»var din første fargetegning flere år. Hvordan er det ulikt å jobbe med farger i forhold til svart/hvitt?
– Det er jo noen forskjeller der, ikke minst i arbeidsmetoden på atelieret. I svart-hvitt tegningene forholder jeg meg strengt til valør-skalaene. Utfordingen er jo å skulle også håndtere kulørene i fargetegningene. Det er en øvelse som tar tid, spesielt for meg som kun har konsentrert meg rundt svart-hvitt de seneste årene. Men utfordringer er gøy og farger gjør meg glad!

Det er blitt sagt at den figurative tegningen har fått et gjennomslag i Norge i det siste, har du noen tanker om det?
– Det er mulig at tegning har fått sterkere gjennomslag de senere årene, men denslags kommer og går. Det betyr lite for meg personlig. Jeg har alltid tegnet og vil alltid fortsette med det.

Du har tidligere nevnt Kittelsen og Werenskiold som inspirasjonskilder – er du del av en særnorsk tegnetradisjon?
– Det stemmer at jeg orienterer meg mot eldre norske kunstnere fra forrige århundret, blant annet Werenskiold, Munthe og Egedius. Størst av dem alle er nok Theodor Kittelsen. Hans atmosfæriske og evetyrlige tegninger fortryller meg. Jeg blar i bøkene hans stadig vekk på atelieret. Da jeg gikk på SHKS for ti år siden gav jeg faen i skoleprogrammet og gikk heller ned på Nasjolgalleriet og kopierte Kittelsen & co. Det var nok en riktig avgjørelse – jeg lærte enormt og ble flinkere i formen. Jeg håper selvsagt at det finnes en viss affinitet til disse kunstnerne, men jeg kan ikke selv vurdere hvorvidt jeg står i noen tradisjon. Det må andre bedømme.

Utstillingen «The Pipers Call» åpner i kveld klokken 19.00, og står frem til 13. desember.

Kommentarer Side: 1 2 3 (25totalt)

profilbilde
seo service

MrGvmf Thanks for the article post. Fantastic.

Postet av seo service, lørdag 07. sep / 00:00

profilbilde
good seo guys

pFR82h Im grateful for the article.Really looking forward to read more. Really Cool.

Postet av good seo guys, onsdag 04. sep / 06:34

profilbilde
awesome links for you

aG50oG Muchos Gracias for your article post.Really looking forward to read more. Cool.

Postet av awesome links for you, tirsdag 20. aug / 03:11

profilbilde
great link buildng

g4FOAg Major thankies for the blog. Will read on…

Postet av great link buildng, mandag 19. aug / 20:40

profilbilde
greatest news

bKKWkE Thanks a lot for the blog.Really thank you! Keep writing.

Postet av greatest news, lørdag 03. aug / 00:28

profilbilde
amazing news

This is one awesome blog article.Really thank you! Great.

Postet av amazing news, fredag 02. aug / 18:56

profilbilde
news

WbT4RF Hey, thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

Postet av news, fredag 26. jul / 15:50

profilbilde
great service

C8e0bc Hey, thanks for the blog post.Really thank you! Really Great.

Postet av great service, torsdag 04. jul / 18:17

profilbilde
cheap social bookmarks

Oc7mhg Very good blog article.Really thank you! Fantastic.

Postet av cheap social bookmarks, onsdag 19. jun / 19:45

profilbilde
seo service

1QOtOP I truly appreciate this post.Much thanks again. Awesome.

Postet av seo service, mandag 27. mai / 19:47

Legg til kommentar


Tilbake til forsiden!