Kjeft ´a!

av Hele Fitta søndag 15. jun / 22:38 | 2 kommentarerPhilip Johnson og Carlton Hyman, også kjent som Smiley & PJ, Hackney Soldiers, One Upfront, Private Party og kanskje først og fremst Shut Up And Dance, er vel i dag først og fremst husket for den ganske ostete hitten «Raving I´m Raving» (for ikke å snakke om Scooters kriminelle overtramp av en cover/rip off). Det er blodig urettferdig!
Fra sin base i Sørøst-London pumpet deres uavhengige etikett Shut Up And Dance ut en imponerende mengde tolvtommere og album fra slutten av åttitallet til tidlig nitti – hovedsaklig produsert av Smiley & PJ selv, men etiketten var også tilholdssted for andre lokale talenter, som en purung Nicolette, senere kjent for sine bidrag på Massive Attacks «Protection»-album (samt en underkjent solokarriere, og med tiden også DJ-virksomhet).
En del avfeide på dette tidspunktet Shut Up And Dance som endimensjonal og enerverende bruk av hip hop-teknikker i dancesetting. Men ettertiden har gitt dem oppreisning, for ikke å si RETT! Uten Shut Up And Dance; ingen jungle. Ingen Baltimore Club (SUAD var SVÆRE i Baltimore, og bassriffet på den tidlige b-more klassikeren «Whores In The House» er løftet rett fra en av guttas produksjoner for Nicolette). Ingen breaks/breakbeat (innlysende nok). Og sannsynligvis ingen The Prodigy, hvis tidlige produksjoner tok denne sounden fra undergrunnen til toppen av hitlistene.
De var også tidlig ute med å rive ned falske barrierer mellom hip hop og annen elektronisk musikk, og puttet ofte rene hip hop-låter på samme tolver som svære rave-anthems. Men først og fremst har disse produksjonene en røffhet, edge og attityd (musikalsk, men også politisk, det er for eksempel ikke tilfeldig at SUADs første album bar navnet «Dance Before The Police Come!») som gjør dem unike den dag i dag. Ja, kanskje enda mer i dagens musikalske landskap. Det er så man blir fristet til å tro alt det maset om at alt var bedre før, før alle penga kom og ødela. Men nok hippievås og vag intellektualisering. Jeg skal holde kjeft. Her er et lite brett favoritter. Dans!
Kommentarer  

profilbilde

ingen beef

Postet av choberland, onsdag 18. jun / 09:09

profilbilde
kjefta

Trodde det skulle stå om kjefta.org bloggen jeg. Men det gjorde det ikke. Hvorfor står ikke kjefta.org på vennelista? Har dere beef?

Postet av jørgen, tirsdag 17. jun / 13:20

Legg til kommentar


Tilbake til forsiden!