Mathallen | Én uke igjen
av Redaksjonen mandag 24. sep / 21:47 | 8 kommentarer
Nå er det bare en uke til Mathallen åpner dørene til før-åpning. Vi snek oss inn og kan med trygghet si at det gjenstår en god del arbeid før det kan lages og selges mat. Mens vi tuslet rundt, møtte vi fire av aktørene.
VULKANFISK
Vulkanfisk har en av de største plassene i Mathallens hovedetasje, og frister med det aller meste som er tilgjengelig av sjømat. Stedet har blant annet sikret seg egen fisker i Troms. Nordlenningen lover fisk som er under 24 timer gammel!
Hei hei Mahmoud, eller Charlie Drama som de fleste kjenner deg som. Hvordan ligger dere an nå en uke før åpning?
– Vi ligger egentlig veldig bra an. Kun et par kosmetiske ting som skal fikses på så er vi klare.
Dere tilbyr en del forskjellig. Fortell oss hva vi får hos deg.
– Vi gir kundene kun ferskvare fra fiskedisken og hummerbasenget, og fra baren kan du bestille sushi og andre fiskeretter – med vinservering! Det blir helt rått! I tillegg har vi en frityrgryte man trenger eget sertifikat for å drive. Så her blir det fish ‘n chips!
ANNI’S PØLSEMAKERI
Anni’s er en klassisk familiedrevet slakter. På deres nettsider skriver de at Anni’s er det eneste spesialiserte slakteren i HELE Oppland fylke. Da jeg nylig var på Middelhavs-ferie, var det til og med en slakter i landsbyen jeg bodde – som kun hadde noen få hundre innbyggere. Uansett, Anni’s skal tilby diverse renskåret kjøtt, pølser, pålegg og spekemat.
– Moren min, Anni, overtok en bedrift for 12 år siden, og etter det har samtlige i familien hatt jobb her. Vi holder egentlig til på Ringebu, men utvider nå til Mathallen, sier Daniel Byskov.
Daniels treretters pølsemiddag:
Forrett: Pepperonipølse på muslibrød med salsa og blåmuggost.
Hovedrett: Toscanapølse (kalv) med rotmos.
Dessert: Blodpudding stekt med epler, fløte og sukker.
HELLO GOOD PIE
Dette blir Norges første pieshop. Her vil du finne alle typer pai, inspirert av paikulturen i USA, Storbritannia, Canada, Frankrike og Australia. Og ikke minst en pai til alle retter. Alle paiene lages fra bunnen av i deres åpne kjøkken, og de tilbyr catering og lunsjordninger. Kaffen på Hello Good Pie er det Smugs egen barista, Julie Chiku, som lager.
Cordelia, hvordan ligger dere an til åpning?
– Bra! Vi har alt ferdig innstallert. Nå mangler vi bare å få malt ferdig veggene her og et håndmalt skilt vendt ut mot Mathallen. Det skal nok gå bra, sier eier Cordelia Holst.
FRIENDS FAIR TRADE
Friends Fair Trade har Norges, og trolig Nordens, beste utvalg av Fairtrade-varer, og mange av varene er i tillegg økologiske eller biodynamiske. Dette er folka som leverer mye Fair Trade-varer til de største butikkjedene i landet. Produktene skal være behandlet av mennesker med levelige lønningen under gode arbeidsforhold.
– Vi håper og tror at Mathallen vil føre til økt etterspørsel og forbruk av Fairtrade-produkter. Vi skal ha syv meter med hyller i fire etasjer, så her blir det fullt opp med Fair Trade, sier innehaver Per Persson.
Hva er din favoritt blant varene?
– Sjokoladene fra Divine er nok blant dem. 45 % av Divine eies av et stort kakaokooperativ i Ghana som også leverer kakaoen.
Hvordan ligger dere an til åpning?
– Snekkeren vi opprinnelig hadde hyret, trakk seg i går! Vi har klart å finne en som kan lage hyllene våre på kort varsel, så det skal nok gå. Gulvet er på plass da. Det er det første Fair Trade- og miljøsertifiserte gulvet.
Mathallens offisielle åpning er 12. oktober. Les mer om det her.
For Smug i Mathallen:
Julie Chiku og Glen Bisset Eriksen