Intervju | Simon Stranger

av Isabell El-melhaoui onsdag 28. mar / 17:20 | 4 kommentarer

Siden visse har påstått at vi i Smug bare er en gjeng med kids, har vi valgt å ta dem på ordet: Ungdomsromanen Verdensredderne kom ut i går, og vi har tatt en prat med forfatteren Simon Stranger (Mnem i 2008). Etter å ha googlet (google tic) han forventet jeg å treffe en mann med dreads. Tok visst feil, uansett: Simon Stranger skriver om menneskene på bunnen – de som utgjør grunnlaget for vår tilværelse i vesten.

Hey Stranger. Fortell litt om deg selv!
Jeg er 36 år gammel og har skrevet seks bøker. Jeg er fra Oslo og har to barn. Også jobber jeg med en ny roman for voksne som skal komme ut til høsten. That’s my life.


Har det hendt at du har slått vitser på etternavnet ditt når du er ute og reiser? Det er jo et navn fremmedgjorte forfattere over hele verden kunne ha sloss for å ha …
-Ja, det har både hendt at jeg og andre har gjort det. Da jeg kom til Cape Town satt tolleren bare og flirte, han sa vel noe som; Stranger, welcome!

Du har jo akkurat skrevet en ungdomsroman; Verdensredderne. Hva handler den om?
Det er en uavhengig oppfølger til Barsakh (2009), samme kvinnelige hovedperson: Emilie på 17 år fra Bærum kommer over en gruppe som kaller seg Verdensredderne. De jobber mot utnytting av arbeidere i den tredje verden, som regel i tekstilbransjen men også i kakaoindustrien og elektronikkbransjen. De ønsker å finne ut av hvem det er som står bak alt vi eier. For eksempel: hva er historien bak mobilen din?

 
Hvorfor har du valgt formatet ungdomsroman? Er det et slags behov for å veilede og påvirke, eller for å underholde?
Hovedgrunnen er vel at jeg fikk et behov for å gjøre noe annet etter jeg skrev Mnem på rundt femhundre sider. Barsakh ble jo lest av voksne også, og jeg tror nok Verdensredderne tåler det samme. Det er veldig politisk, men samtidig så forsøker jeg og ikke gjøre det så alt for enkelt for meg selv. Det er jo ingen enkle svar på problemstillingene jeg tar opp.


Har du selv lest en ungdomsroman som gjorde inntrykk på deg, og var karakterskapende for deg?
-Ja, Den uendelige historie av Michael Ende.


… Tror ikke jeg har hørt om den?
Du vet den filmen og sangen Never Ending Story, den er basert på den boka.

 
Åja! *pling*
Filmen er vel egentlig en litt cheesy amerikansk versjon, men uansett gjorde den boka et veldig dypt inntrykk på meg. Etter å ha lest den tenkte jeg at jeg ville bli forfatter selv om jeg bare var 8-9 år.


Hvordan startet idéen til Verdensredderne?
Jeg tenker vel egentlig at vi har et ansvar som mennesker i Norge i vår tid, hvis man ikke har store psykiske problemer eller noe sånn, til å løfte blikket og se litt utover. Vi må innse at vi er en del av en global økonomi, der folk på andre siden av kloden påvirkes av våre valg. Den måten vi lever på er med på å opprettholde store deler av handelen og industrien sånn som den foregår i dag: Det er veldig mange som tjener alt for lite og har veldig dårlige vilkår. Det burde flere vite om, synes jeg. 


Det er så klart sant at vi lever i en urettferdig verden, men om alle for eksempel bare skulle kjøpt kortreist mat (for ikke å støtte en industri som godtar barnearbeid) vil jo markedet i Asia kollapse. Vil ikke konsekvensen av det være økt prostitusjon og faenskap?
-Det er ingen enkle svar på det. Den andre hovedpersonen i boka er en ung jente som jobber på en tekstilfabrikk i Bangladesh, og trives med det. Det er det jo også mange som gjør. Da jeg gjorde litt research på det, så jeg at de fleste store konsernene har en minstelønn de jobber for at arbeiderne skal få. Problemet er at minstelønnen ikke er høy nok, så det burde egentlig hete «levelønn». Den burde være høy nok til å dekke alle levekostnadene. Noen av fordelene med fattigdom, er jo at det ville være helt ubetydelig og gi minimalt med utslag for oss forbrukere om vi betalte én krone mer per t-skjorte på H&M, men for de som jobber på fabrikkene ville de plutselig fått en mangedobling av lønnen. Det hadde faktisk vært sånn at de ville blitt for rike for nabolaget..


Ja, det har vel blitt sånn at vi har råd til å kjøpe oss bedre samvittighet.
Tenker du at alle mennesker i den tredje verden fortjener så god levestandard som mulig? Eller tenker du at vi i vesten bør ned på et nivå som mer likner den tredje verden?
Nei, jeg mener at den tredje verden fortjener å leve i slum og fattigdom for å opprettholde mitt behov for nye skjorter og god cappucino fordi jeg fortjener det. Jeg er mye bedre enn dem, et mye bedre menneske, smartere, penere, mer intelligent. ..Eh, nei, jeg mener nok ikke det. En ting er at verden ER urettferdig, men at den BØR være det er noe det er vanskelig å argumentere moralfilosofisk mot. Vi lever i en historisk tilfeldighet.


Hvem anser du som verdensredderne?
-Kanskje en del av de menneskene og organisasjonene som forsøker å gjøre en forskjell, enten i sitt lokalmiljø eller i større skalaer. I Verdensredderne starter de med veldig små, uskyldige aksjoner, men det kommer etter hvert med noen nye som bare er med for spenningens skyld.


Og helt til slutt: Hva mener du er vår tids store tragedier?
At det dør 22.000 barn av sykdommer som er helt banale, som for det første ikke ville oppstått her og hvis det ville gjort det så kunne vi bare dratt på legevakten.. eller matbutikken. Det kan være at den nye Einstein døde i dag som treåring av underernæring.


 

Foto: John Erik Riley

Kommentarer  

profilbilde

Kjekk.

Postet av M, onsdag 28. mar / 21:38

profilbilde

smarte teens er best

Postet av , onsdag 28. mar / 19:18

profilbilde

smarte teens er best

Postet av , onsdag 28. mar / 19:06

profilbilde

Men det kan også være at den nye Einstein fikk diagnosen AD/HD og fra da av ga opp livet som litt mer kunnskapsrik

Postet av Tragedian, onsdag 28. mar / 18:43

Legg til kommentar






Tilbake til forsiden!