Opp og fram med Up
av Kaja Kirstine Lilleng mandag 28. jan / 17:20 | 1 kommentarer
De aller fleste av oss vet hva en motevisning er. For dere som ikke vet det: veldig høye jenter går med moderne/nyskapende/spesielle klær designet av en eller flere talentfulle personer, opp og ned på en såkalt catwalk (catwalken har ikke noe med katter å gjøre, bortsett fra at visse ganger skal modellene gå litt kattete på en sexy måte, på to bein vel å merke).
Siden tidenes morgen (2004) har det vært moteuker i Oslo, også kalt Oslo Fashion Week. Men fokuset deres har forandret seg de siste årene, og det har vært ytret kritikk mot deres valg av visninger, hvor russeklær, kjendiser (kallenavnet Oslo Celeb Week) og Moods of Norway har fått noe mange moteinteresserte vil si er for mye fokus.
Nå er det noen engasjerte sjeler som har tatt initiativ til å ekspandere Norges motearena. Prosjektet UP [øpp], initiert av Andrea Johannesen og Julie L Parisi, er et selvstendig arrangement med fokus på ny norsk design. Vi fikk besøk av de to livlige jentene på Smug-kontoret for en prat om deres ferske prosjekt.
Hvor kom ideen til UP [øpp] motevisning fra?
– Da vi var ferdig utdannet i Italia syntes vi det var vanskelig å vite hva vi kunne gjøre for å jobbe videre som designere. Sammenlignet med mange andre land mangler Norge arenaer for ferske designere, det finnes kun en motearena – Oslo Fashion Week.
– Vi har snakket mye om at noe må gjøres for å snu det negative synet på norsk mote, det er så mye usaklig, stygg prat om alt som har med norsk mote å gjøre. Det blir ikke bedre av å bare klage, da graver man sin egen grav og kommer seg ikke opp.
– Ideen om UP [øpp] kom i høst og vi bestemte oss for å ”bare gjøre det!”. Det må bli mer konstruktiv kritikk og vi håper på at dette her vil hjelpe til med å få flere ting til å blomstre frem.
Hva skiller dere fra Oslo Fashion Week?
– ALT! (latter)
Det er litt vanskelig å sammenligne, vi konkurrerer jo ikke med OFW. Vi
ser på oss selv som et supplement, vi er ikke en like stor produksjon og
har vår nisje med å kun representere nyetablerte designere.
Helt ærlig. Er dette egentlig en hemmelig plan om å overta plassen OFW i fremtiden?
– Hehe, NEI. Vi tror bare at er behov for flere arenaer.
Er det journalistene som har skylden for den dårlige stemningen rundt OFW, eller er det selvforskyldt?
– Vi tror bare det er blitt en ond sirkel. Det er mange ledd som gjør det negativt og det er ikke bare en ting man kan si er galt, man kan ikke bare skylde på Oslo Fashion Week.
– I utlandet har vi sett ar det er mye mer respekt for klesindusti og mote, det blir skrevet om på en helt annen måte. Klesdesign er jo et håndtverk, hard arbeid. Det er ikke noe ”glæm og champagne”. I Norge kan det ofte bli oppfattet som noe veldig overfladisk.
Utenlandske også?
– Kun norske, til nå er det kun norske. Denne gangen har vi fokusert på skolene i Oslo (HiO, Esmod og Kunsthøyskolen). Til høsten vil vi hvertfall få med nye designere fra Bergen og så gradvis utvide det til hele landet.
Hva slags publikum ønsker dere?
– Presse, innkjøpere… egentlig alle folk innenfor bransjen og moteinteresserte.
Er dette noe for helt vanlige folk som har interesse for mote, men ikke er bloggere eller bransjefolk?
– Ja, det er holdt av 50 gratis plasser folk kan melde seg på. Vi vil at det skal være tilgjengelig fordi vi synes ikke mote skal være så eksklusivt.
Hvordan valgte dere ut designere?
– Vi brukte kjempe lang tid på research. Vi var på noen avgangsvisninger, brukte masse tid på å gå igjennom bilder og så spurte vi om anbefalinger fra skolene. De har også gått igjennom en kvalitetssikring eksternt.
… Og det vil si?
Det vil si at i vårt tilfelle var det Marina Spadafora (tidligere designer for Prada) som så igjennom utvalget vårt og godkjente det, sånn at det ikke bare ble oss som bestemte designerne. De vi valgte ut fikk så beskjed om å lage en kolleksjon for UP[øpp] motevisningen.
Hva er framtidsplanene for UP [øpp]?
– Vi vil gjerne gjøre noe av det som Fashion East gjør. Det går ut på å kunne hjelpe frem designerne gjennom mange flere ledd. Ikke bare med et moteshow, men at vi fortsetter å jobbe med designerne og bygger opp en merkevare sammen.
– Designerne som viser nå, skal få vise seg igjen neste år hvis de ønsker det. De blir ikke etablerte etter bare en motevisning.
– Vi ønsker også at designere skal komme til oss når de er ferdig utdannet, enten om de har studert i Norge eller utlandet, og at UP[øpp] kan være en arena de jobber mot å få vist sitt design på.
Dere har begge tatt deres bachelor i design i Italia. Har dere noen planer om å bruke deres kontakter til å koble Italia og Norge?
– Egentlig ikke. Først og fremst må vi fokusere på Norge fordi alle sammenligner norsk mote med Danmark og Sverige osv. Vi må slutte å sammenligne oss med alle andre og bare være oss selv. (I kor:) Vi må bygge opp en norsk moteidentitet.
UP [øpp] moteshow finner sted på Unge Kunstneres Samfund, tirsdag 29. januar (i morgen) kl 20.00.