Film | Prometheus (gutt)

av Jon Hagene onsdag 30. mai / 20:13 | 2 kommentarer

Prometheus er ikke bare navnet på en gresk gud (han som gav menneskene ild), men også på et romskip – som i 2094 reiser av gårde til en planet vi aldri får vite navnet på, for å finne svaret på menneskehetens evige gåte: Hvor kommer vi egentlig fra?

Som seg hør og bør i en såpass amerikansk film med et visst vitenskapelig fundament, blandes også litt «good, clean and wholesome faith in Jesus» inn, slik at det ikke blir altfor galt. For amerikanerne, altså. For en del andre kan dette virke noe håpløst. Men dessverre ikke riktig så håpløst som mangelen på genuin spenning, på vedvarende krypende uhygge – på et intenst, altoverskyggende ønske om å få vite hvordan det ender.

Prometheus (filmen) er nemlig litt vel mye av en start på noe nytt, altså altfor mye en prolog til å på fullt ut tilfredsstillende vis å kunne fungere som en selvstendig entitet. Helt til  å begynne med er der riktignok et håp om en thrill-ride; om et enestående eventyr, eller i det minste en effektiv og effektfull action- og/eller spenningspakke – men nei. Det blir for mye detaljert etablering, for mange nølende steg fremover og situasjoner mettet av frampeik som man instinktivt vet at ikke vil komme til noe stort (eventuelt ikke komme til noe som helst).

Designet er lekkert, teknologien imponerende, castingen nærmest inspirert, storyen vel gjennomtenkt og uten stygge hull, skuespillet godt (i Michael Fassbenders tilfelle; fantastisk) – og punkt for punkt; element for element er der lite å sette fingeren på. Men totalt sett blir det altså for avventende og irrelevant. (Selv om det innimellom er imponerende stort, uten å være formålsløst megalomant, og veluttenkt som forklaring på originalen, uten å være ubrukelig i og for seg selv. Men, altså …)

Kanskje det hele endrer seg, om et par år, når/dersom neste kapittel kommer: kanskje man da synes Prometheus er like stor som det Ridley Scott utvilsomt håpet på? Kanskje.


Prometheus har premiere torsdag 21. mai og kan sees på Colosseum og Vika.

Kommentarer  

profilbilde

dette var saker

Postet av fancyP savEs the Dizzay, lørdag 02. jun / 15:22

profilbilde
Jon Hagene; gutt? Hehe…

Postet av Mann, fredag 01. jun / 11:56

Legg til kommentar


Tilbake til forsiden!
 • Twitter

 • Ny drikkelek: Ta en shot hver gang du ser et bilde av speilegg på Julie Chikus matblogg. http://t.co/jn6EiHWE

  Smuglesning
 • SPOTTED: Paradise-Stian med tiggerskilt på Karl Johan. Visstnok svidd av 100k på fest i går.

  Smuglesning
 • #BOOGIENETTER / @Smuglesning kjøret på @Sukkerbiten idag !!! @gauted @dirtyhans @heletwitta @kidslovewax +++ KOM A !!! RETWEET !!!

  fredfades
 • RT @Smuglesning: SPOTTED: Paradise-Stian med tiggerskilt på Karl Johan. Visstnok svidd av 100k på fest i går.

  MarteBogstad
 • Bighead har blitt intervjuet av @Smuglesning ! http://t.co/GqIPitQq

  BigHeadSound
 • Se mer på Twitter! ▸